IKEA #spelaroll

Konsumtion har nästan blivit ett fult ord och IKEA förknippas ofta med ”slit och släng”. Kanske är det dock en förlegad bild av företaget som är värd att fundera ett varv till på? Och är det IKEAs fel eller vårt fel om produkterna används på så sätt?

DSC_7054

Idag bjöd IKEA in till presslunch och pratade visioner istället för att bara visa upp produkter. Representanter från teamet som jobbar med frågorna på IKEA berättade om hur framtidens planer ser ut och vad som händer just nu. Ett exempel är att allt trä skall vara från hållbar produktion 2020, i dagsläget är det 77%. Bomullen är sedan 2015 100% hållbar.

DSC_7052

Materialens påverkan på miljön är intressant men något annat som också fångade mitt intresse var tankarna om en produkts livscykel. En trappa visades där de två lägsta stegen var ”hamna på sopptipp” och ”brännas för att utvinna energi”. Dessa stegen skall inte vara aktuella för produkter. Mittensteget var ”återvinning” men inte heller där är IKEA riktigt nöjda om produkten hamnar för fort, utan förhoppningen är att produkten skall vara oss så kär så vi bryr oss om att laga den eller gör om den till något annat.

DSC_7029

Som ett led i detta funderar IKEA i dagsläget mycket på material och framöver kommer vi nog t.ex. se färre bordsskivor i masonit som är svåra att reparera när barnen hackat lite för vilt med gaffeln. Även reservdelar kommer utvecklas.

DSC_7057

En stor aktör som IKEA har möjligheten att faktiskt göra skillnad, når man så otroligt många konsumenter blir påverkan stor. Men hur stora möjligheter än IKEA har kan jag inte låta bli att tänka att den yttersta makten ändå ligger hos oss konsumenter. Även om IKEA hade tillverkat produkter som föll samman efter en månad i material som har stor påverkan på miljön har ju alltid vi konsumenter valet att köpa eller inte köpa. Jag hoppas att de allra flesta av oss tänker längre än prislappen.

DSC_7067

IKEA pratade också om att massproduktion inte måste syfta till masskonsumtion. Massproducerar man kanske det till och med kan vara en fördel då t.ex. transporter kan effektiviseras.

DSC_7055

Självklart finns mycket kvar att göra och många steg kvar att tas men att frågorna får så stor uppmärksamhet på IKEA är ändå en bra bit på vägen. Tittar man runt lite så finns det även andra bra initiativ som IKEA gör för att produktens livscykel skall förlängas, t.ex. kan man som IKEA family-medlem annonsera gratis på blocket.

DSC_7034

På presslunchen pratade även Tom Dixon som designat en soffa/säng som finns på varuhusen från och med fredag. I produktionen av soffan används t.ex. inte lim (som jag tror stod för 6% av IKEAs klimatpåverkan!) – vilket också kan vara en fördel om man vill forma om möbeln –  och stommen var av aluminium som gick att återvinna.

DSC_7031

Viktiga, tänkvärda ord och tankar och på det serverades god lunch från Barobao.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s