Höst, Halloween & Pumpor

DSC_3347

Med regnet smattrande på rutan känns hösten så höstig som den kan bli även om det låg 15cm nysnö i morse. Här i Åre har löven lämnat träden och övergången till vinter är nära även om vi i kalendern har en hel månad kvar med höst.

DSC_3236

 

Just regnrusket som är idag kanske inte direkt känns upplyftande men pumpornas färg är desto mer uppiggande. De väldigt kulörta hör lite hösten till, först trädens brinnande blad och sedan pumpor och halloween. Funderade häromdagen på vad som händer med alla pumpor på Liseberg när halloween-firandet är över? Får personalen ta med så många de kan bära? Används dem till mat? Fågelmat? Om fåglar ens äter pumpa?

DSC_3233

Pumpa har i alla fall vi ätit i dagarna. Även om vi inte har någon stark halloween-tradition (ännu?) så känns det lite extra passande med pumpasoppa en dag som denna. Igår fick pumpan istället blandas med de andra grönsakerna på ugnsplåten.

DSC_3361

Kanske växer sig halloween-traditionen starkare även hos oss, barnen har i alla fall skurit fina pumpalyktor även i år. Men med sista dagen i oktober, ett lisebergsbesök i förra veckan, middagar av pumpa och fat med orangea toner känner jag mig nog ändå klar nu. Längtan efter vintervitt, dämpade toner och doft av enbärs-ris växer sig starkare för var dag som går, kanske är jag smittad – på ett mycket positivt sätt – av Weronicas fina adventsförväntan?

DSC_3239

PS. Pumpasoppa finns många fina recept på. Jag gör gärna saker enkelt. Gul lök, vitlök, röd chilli – Hacka och fräs. Lite tomatpuré på. I med puma (som gärna fått rostas lite i ugnen) och röda linser. Täck med vatten + kycklingfond och kokosmjölk. Koka tills det är mjukt. Mixa slätt och smaksätt kanske med lite mer salt, svartpeppar, vinäger och chili-pulver. Sedan brukar jag toppa med ruccola, keso och pumpafrön.

En reaktion på ”Höst, Halloween & Pumpor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s